Smerter findes i mange afskygninger; lige fra ulidelige smerter til milde smerter. Nogle er kortvarige eller forbipasserende, mens andre er kroniske. Uanset hvilken type smerter, du lider af, er en ting dog fælles for dem alle – de er ikke sjove at opleve, og når først du mærker dem, vil du gøre alt for at slippe af med dem igen.

Nogle smerter forsvinder heldigvis hurtigt igen. Det gælder f.eks., når du ved at uheld sparker din tå ind i et bordben. Smerten kan være slem, men er som regel væk igen i løbet af 60 sekunder. Det er til at leve med.

Andre smerter forsvinder til gengæld ikke lige med det samme. Nogle af de mest alvorlige tilfælde kan f.eks. opstå i forbindelse med kroniske rygsmerter. De kan potentielt set plage dig resten af livet.

Et liv – eller blot en kortere eller længere periode – med smerter er ikke ønskværdigt. Sådanne smerter kan både gå udover dit fysiske og psykiske helbred, og i sidste ende også din livskvalitet. Det gælder derfor om at finde en løsning, så smerterne kan lindres tilstrækkeligt til, at du kan leve dit liv uden at skulle bekymre dig om smerterne.

Smertelindring

Når du oplever smerter, vil fokus i første omgang være at forsøge at behandle årsagen til smerterne, så de forsvinder. Tager vi eksemplet fra før med rygsmerter, vil man derfor se nærmere på årsagen til rygsmerterne først, og efterfølgende forsøge at behandle årsagen.

Der er bare et problem ift. behandling. En behandling af en rygskade – eller andre skader eller tilstande, der forårsager smerter – kan tage tid, og nogle skader kan sågar slet ikke helbredes. I disse situationer gælder det derfor i stedet om at lindre smerterne, så de enten forsvinder helt, eller i det mindste bliver tålelige. Det gælder blandt andet for gigtpatienter, der oplever smerter, at smertelindring kan gøre en væsentlig forskel på deres livskvalitet.

Der findes flere metoder til at lindre smerter. Det kan både ske ved hjælp af forskellige øvelser, hvis der er tale om en decideret skade, og derudover er det også muligt at smertelindre både ved hjælp af konventionel medicinering såvel som alternative præparater. Lad os se nærmere på de to sidstnævnte muligheder, da de er relevante for de fleste typer af smerter.

Smertelindring ved hjælp af konventionel medicinering

Den første mulighed er altså smertelindring ved hjælp af konventionel medicinering. Her skelner vi mellem medicin i håndkøb og lægeordineret medicin.

Når du vælger konventionel håndkøbsmedicin, er der som udgangspunkt tre muligheder at vælge imellem:

  • Ibuprofen
  • Paracetamol
  • Acetylsalicylsyre

Fælles for de tre er, at de kan bruges til smertelindring ved milde smerter af kortere varighed. Det kan f.eks. være hovedpine, tandpine, muskel- og ledsmerter, feber og lignende. Her fungerer smertestillende håndkøbsmedicin som udgangspunkt tilstrækkeligt.

Der er imidlertid et par udfordringer ved at bruge håndkøbsmedicin. Den første er, at håndkøbsmedicin – som allerede nævnt – kun hjælper mod milde smerter. Er dine smerter af længere varighed, eller af en vis styrke, vil smertestillende håndkøbsmedicin ikke lindre tilstrækkeligt.

Den anden udfordring er, at der med smertestillende håndkøbsmedicin – og konventionel medicin generelt – er risiko for at opleve bivirkninger, når du gør brug af medicinen. Af bivirkninger forårsaget af smertestillende håndkøbsmedicin kan blandt andet nævnes hovedpine, svimmelhed, kvalme, opkast, maveproblemer, hudreaktioner, blodforandringer, forværring af astma og flere andre.

Den første udfordring – at smertestillende håndkøbsmedicin ikke virker tilstrækkeligt mod stærke smerter – kan afhjælpes ved at få smertestillende medicin udskrevet på recept fra din læge. Receptpligtig medicin til lindring af smerter har en højere effekt, og vil derfor kunne klare smerter i den stærke ende af skalaen.

Problemet med at skalere effekten af konventionel medicin ved at bruge receptpligtig medicinering er dog, at effekten af bivirkningerne risikerer at følge trop. Det er nemlig sådan, at effekten af medicinen og graden af bivirkninger mere eller mindre følges ad. Bruger du receptpligtig smertestillende medicin, risikerer du derfor også at opleve stærkere bivirkninger.

Og hvad gør du så, hvis du gerne vil af med dine smerter uden at risikere de mange bivirkninger ved konventionel medicinering?

Smertelindring med CBD

Svaret på ovenstående spørgsmål kan meget vel være CBD for nogen mennesker. CBD – eller cannabidiol, som er stoffets fulde navn – er et naturligt ekstrakt fra cannabisplanten, som har en smertelindrende og beroligende effekt. Ren CBD indeholder ikke THC, og du kan dermed ikke blive høj eller skæv af at indtage CBD.

Cannabidiol (CBD) er et såkaldt cannabinoid. Cannabinoider findes også i menneskekroppen; her kaldes de for endocannabinoider. Kroppen producerer endocannabinoider til en lang række forskellige opgaver – herunder også smertelindring ved opståede smerter.

Ved indtagelse af CBD supplerer du dermed kroppens egen produktion af endocannabinoider på en naturlig måde. Når kroppen optager cannabidiol, vil smertelindringen derfor øges og effektiviseres. Særligt interessant er det, at CBD ikke resulterer i bivirkninger. Du kan dermed i visse tilfælde bruge CBD til smertelindring uden at risikere samme bivirkninger, som du vil kunne opleve ved konventionel medicin.

Omvendt følger der ofte en række positive ”bivirkninger” med, når du bruger CBD. CBD hjælper blandt andet også mod så forskellige ting som:

  • Søvnløshed
  • Uren hud
  • Diabetes
  • Inflammatoriske tilstande
  • Depression
  • Angst

…og en lang række andre områder. Hvor konventionel medicin er lavet til at hjælpe på ét specifikt problem, kan CBD i stedet hjælpe på mange forskellige områder samtidigt.

Sådan lindrer du dine smerter med CBD

De mange forskellige tilbagemeldinger på CBD-produkter, som vi igennem lang tid har samlet ind viser, at det kan være nemt at lindrer smerter lige, når det passer dig. Først og fremmest er der selvfølgelig CBD-olien, som kan indtages oralt. Det sker ved at placere nogle få dråber under tungen, lade dem ligge i 30-45 sekunder for herefter at synke dråberne. Derudover kan CBD-olie også bruges i madlavningen, og olien er samtidig fremragende til brug som body oil, hvor du smører kroppen ind i olien for at opnå en smertelindrende og behagelig virkning.

Erfaringer viser også, at hvis du mærker smerter, mens du er på farten, findes der også løsninger herpå. Det gælder blandt andet CBD-kapsler, som indeholder CBD-olie og nemt kan skylles ned med et glas vand. Alternativt findes der også et stort udvalg af CBD e-væsker, som du kan dampe på.

Uanset hvordan du indtager CBD, vil du hurtigt opleve ifølge vores indsamlet viden: en effektiv smertelindring; uden bivirkninger. CBD gør har dermed gjort det muligt for mange mennesker, at leve et liv uden smerter. Det er altid værd at prøve et alternativ