Som i mange andre lande er Danmark også ved at lette på reglerne, når det gælder brug af CBD. CBD er en forkortelse for ”Cannabinoid”, der findes i hamp-planten. Der findes mange forskellige CBD-stoffer i hver plante, som kan anvendes til medicinske formål under kontrollerede forhold. Det gælder både til mennesker og dyr – og dermed også heste.

 

Mange fordele ved CBD olie – både for mennesker og dyr

Erfaringer viser nemlig, at alle mennesker og dyr (undtagen insekter) i deres indre system i kroppen besidder elementer, som kan fungere som receptorer for den medicinske effekt af CBD.  Det betyder, at kontrolleret brug af CBD kan lindre eller afhjælpe en række forskellige tilstande eller sygdomme – for eksempel problemer med fordøjelsessystemet, hjertemuskulaturen, immunforsvaret, skelettet, hjernen og nervesystemet. Diverse smerter kan tillige lindres, og angstsymptomer kan svækkes.

 

CBD kommer i forskellige former, og det kan også fås som olie i dag – og man kan være helt rolig på sin hests vegne: Selv om CBD olie stammer fra hamp-planten, som også stoffet marihuana gør, så er her ikke tale om det samme stof. Forskellen ligger i, at de to typer nok stammer fra samme plante, men de er to forskellige arter.

 

Sunde stoffer

CBD olien indeholder tillige mange sunde stoffer, som hesten vil nyde godt af, for selve olien udvindes fra frøene, som er den mest næringsrige del af planten. Frøene indeholder nemlig både en del protein, flere mineraler og det sunde fedt (en god balance mellem omega-3 og omega-6 fedtsyrerne).

 

Der er dog en smule uenighed om, hvorvidt man som hesteejer bør give sin hest CBD olie over længere perioder, for heste er ikke anatomisk skabt til at bearbejde olie på samme måde som mennesker. Man bør derfor starte med at anvende CBD olien i en kortere periode og holde øje med, om man ser en forandring i hestens problemer – ligegyldigt om der er tale om indvendige eller mere udvendige problemer.

 

Undgå olie med THC

Der findes forskellige typer af CBD olie på markedet, og når det gælder brug til heste, så anbefales det at vælge olie, som ikke indeholder stoffet THC (eller i hvert fald olier, der kun indeholder meget små mængder THC). Indtag af THC kan gøre skade på hesten ved at påvirke dyrets humør negativt, forhøje angst, skabe hallucinationer eller skabe andre ændringer i hestens hjernes kemi.

 

De fleste CBD olier på markedet indeholder dog meget små mængder af THC – ofte mindre end 3 procent – hvilket bør gør dem sikre for heste at indtage.

 

Hvordan kan CBD olie hjælpe heste?

CBD olie kan anvendes til en række af forskellige tilstande, som heste kan lide af. Det gælder både de indre og ydre tilstande. Her nævnes de mest væsentlige, som hesteejere har haft gode erfaringer med.

 

 • Smerter
 • Inflammation
 • Stivhed
 • Fordøjelsesproblemer
 • Dårlig appetit
 • Angst
 • Stress
 • Ømhed
 • Problemer med immunforsvaret
 • Nervøsitet
 • Gigt
 • Søvnløshed
 • Manglende sundhed i hår, manke og hale
 • Problemer med heling efter for eksempel skade eller operation
 • Kræft

 

CBD olie kan anvendes til alle heste

Det skal nævnes, at CBD olie både kan anvendes til heste, der opholder sig mest i stalden og heste, der hyppigere rides på. Alle typer af heste kan desuden tåle CBD olie – uafhængig af race, størrelse og alder.

 

Det vil fremgå af CBD olie-pakken, hvordan dosis skal være, og det anbefales ofte, at man starter med en lidt mindre dosis til at begynde med. Det tager et par timer efter indtag, før en virkning kan ses på hesten. Indtager hesten CBD olie sammen med føde, vil der ofte gå lidt længere tid, før en virkning opstår.

 

Når virkningen indtræffer, vil denne ofte vare mellem 6 og 10 timer.

 

Er der bivirkninger for hesten ved brug af CBD olie?

Som med alle andre lægemidler, kan der opstå bivirkninger ved at indtage CBD. Det gælder både for mennesker og dyr, men ofte opstår disse kun, hvis man har indtaget en for høj dosis. Her er dog ikke tale om voldsomme bivirkninger, da olien er meget mild, men der kan opstå blandt andet svimmelhed, forhøjet blodtryk, kvalme, diarre og mathed.

 

Skær ned på dosis, hvis der opstår bivirkninger.

 

Hvis hesten er drægtig, bør man desuden konsultere sin dyrlæge, inden man giver den CBD olie. Modtager hesten anden medicin, bør man også rådføre sig med dyrlægen først.

 

CBD olie og konkurrencer

Hvis man skal deltage i konkurrencer med sin hest, skal man være opmærksom på, at der ofte findes strenge doping-regler. Modtager hesten CBD olie, kan der findes minimale spor af THC i prøverne, hvilket kan medføre udelukkelse. Derfor tjek dette.

 

Vil man være helt sikker på ikke at komme i karambolage med reglerne inden en konkurrence, så bør man stoppe med at give hesten CBD olie 7-10 dage, inden den skal i aktion.